Landeninformatie Japan

Cultuur

Cultuur

Religie heeft in Japan eeuwenlang de normen en waarden bepaald en gezorgd voor hechte familiebanden waarbij het heel gewoon was dat verschillende generaties onder een en hetzelfde dak wonen en voor elkaar zorgen. Samenwerken en elkaar helpen, zijn eigenschappen die je op verschillende niveaus binnen de samenleving tegenkomt.

In Japan begroet iedereen elkaar doorgaans met een buiging. Japanners die vaker met westerlingen te maken hebben, begroeten hun gasten met een handdruk. Het is gebruikelijk om bij een eerste kennismaking visitekaartjes (meishi) uit te wisselen. In Japan is het ongepast om de neus in een zakdoek te snuiten waar anderen bij zijn. Het is ook heel normaal om je eigen rommel op te ruimen. Wanneer je moet wachten voor een metro of restaurant, ga dan netjes in de rij staan. Voetgangers steken pas over als het stoplicht op groen staat.

Japanners gaan over het algemeen netjes gekleed. Tijdens bijzondere momenten, zoals met bruiloften en tijdens Nieuwjaar wordt de traditionele kimono gedragen. De kimono's van jonge meisjes zijn vrolijk gekleurd, die van oudere vrouwen wat ingetogener en die van mannen helemaal donker.
 

Lokale specialiteiten
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Gewoonlijk wordt hierbij sojasaus en gedroogd zeewier (nori) gegeten. Een bekend gerecht is sashimi, dunne schijfjes rauwe vis met hete mierikswortelpasta (wasabi), en sushi, schijfjes rauwe vis op of in reepjes licht met azijn besprenkelde rijst. Ook Japanse saté (yakitori) is erg populair, en ook sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht. Noedels (soba, udon) zijn in Japan erg populair en worden vaak in plaats van rijst gegeten, opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.
 

Japan, het land van de rijzende zon! Op deze eilandenarchipel kom je terecht in een compleet andere cultuur, vol contrasten en verrassingen. Van het ultramoderne Tokio tot het traditionele Kyoto, je ontdekt er een beschaving die eeuwenlange tradities naadloos gecombineerd hebben met een moderne levensstijl.
 

Landen-ABC

Ligging
Japan is een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Het land wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van Japan beslaan.

Ruwe indeling
Japan bestaat voornamelijk uit de vier grote eilanden Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. De archipel strekt zich enkele duizenden kilometers uit van het uiterste noorden, bij het Russische Sachalin, tot het uiterste zuiden nabij Taiwan. Honshu is het grootste eiland, hierop liggen de belangrijkste steden van Japan. Ook de Riukiu-eilanden ten zuiden van de vier grote eilanden behoren tot Japan, samen met vele andere kleinere eilanden.

De hoofdstad
Tokio

De taal
Japans

Munteenheid
Yen

De seizoenen
Japan staat bekend om haar besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. De langste rivier van Japan, de Shinano, is slechts 367 kilometer lang. De uitgestrekte archipel heeft verschillende klimaten, van een koel en vochtig continentaal klimaat in het noorden met vrieskoude winters en warme zomers tot een vochtig subtropisch klimaat in het zuiden. In de winter waait de koude lucht van Siberie over de warmere Japanse Zee en zorgt voor metershoge sneeuw in Noordwest-Japan. In de zomer komt er een warme vochtige lucht van de Stille Oceaan en dit zorgt voor hoge temperaturen in Midden- en Zuid-Japan. In augustus ligt de gemiddelde temperatuur in Tokio op zo'n 27 °C. De regenval is overvloedig en natuurgeweld, zoals tyfoons en aardbevingen, is zeer frequent.

Japan praktisch

Reisdocumenten
Je hebt geen visum nodig voor een vakantie in Japan. Wel is een geldig paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Japan geldig is. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort waarmee je maximaal drie maanden in Japan kunt blijven.

Tijdsverschil
In Japan is het zo’n 8u later dan België. In de zomer wordt dat 7u.

Kledijtips
Je neemt best praktische kleding mee naar Japan, die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Probeer in je kledingkeuze ook respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo worden korte broeken of rokken niet op prijs gesteld in boeddhistische tempels. In Japan is de zee nooit heel veraf, waardoor het ’s avonds snel afkoelt. In de maanden juli en augustus regent het ook regelmatig, dus regenkleding of een paraplu mag niet ontbreken in je bagage.
 
Japan praktisch

Reisstekker
In Japan worden Amerikaanse stekkers gebruikt. Je neemt dus best een adapter of een wereldstekker mee.

Vervoer
Als je door Japan wil rondreizen, zijn binnenlandse vluchten vaak makkelijker dan de shinkansen (Japanse hogesnelheidstrein). Je raakt sneller op je bestemming en kan makkelijk eilandhoppen.

Als je liever op een traag tempo reist, dan is de fiets perfect. Japan is erg geliefd bij fietstoeristen, en zeker de Japanse Alpen zijn een aanrader. Probeer niet te fietsen in de stad, dat is levensgevaarlijk. Neem liever je fiets mee op het openbaar vervoer en kruip buiten de stad op je fiets.

Je geraakt ook per ferry op de andere eilanden. Dit is niet de meest goedkope manier van reizen, maar wel een belevenis! Op meerdaagse ferry’s zijn er zelfs karaoke-ruimtes aanwezig.

Lange-afstandsbussen zijn wel heel goedkoop, maar hier verlies je natuurlijk veel meer tijd mee dan de trein. Het voordeel is dat deze bussen routes doen waar je met ander vervoer nooit komt, dat betekent extra beleving in je reis.

Voorzorgsmaatregelen
In Japan wonen de oudste mensen ter wereld. Misschien toeval, maar misschien heeft het te maken met hun excellente gezondheidszorg. Deze is wel erg duur, dus zorg voor een goede verzekering.

In Japan vind je enkel Japanse medicijnen, dus je brengt best een kleine reisapotheek met eigen medicijnen mee. Let wel op, sommige stoffen zijn in Japan verboden! Adderal (gebruikt bij ADHD patiënten) is een van die stoffen. Informeer je dus goed op voorhand.
 
Kraantjeswater is overal in Japan veilig en drinkbaar. Op het platteland wordt het zelfs aangeraden, omdat het een helende werking zou hebben.
 

Shopping

Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 20.00 uur, inclusief het weekend. Musea zijn alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Geldzaken
Geld afhalen in Japan is minder makkelijk dan gedacht. In de grote steden lukt het meestal wel, maar op het platteland zoek je vergeefs naar bankautomaten. Bij banken zijn ze  vaak alleen overdag beschikbaar en lang niet alle automaten accepteren buitenlandse kaarten. Bij Seven Eleven supermarkten, JP Bank (voorheen de Postspaarbank) en bij de Citibank kun je meestal wel geld afhalen met een Maestro bankkaart. Neem als reserve ook een bedrag aan contante euro’s mee, of wissel voor vertrek al wat Japanse yen. Creditcards worden in de meeste hotels, restaurants, warenhuizen en toeristenwinkels geaccepteerd.

In hotels en restaurants is het ongebruikelijk om personeel een fooi te geven. Ook taxichauffeurs verwachten geen fooi. Gidsen verwachten wel een fooi.
 

Souvenirtips
Tokio is een van de modehoofdsteden van de wereld, en dat zie je! Osaka is dat weer een waar shopping paradijs voor technische snufjes en in Kyoto vind je de mooiste traditionele geschenken, zoals spullen voor een echte thee ceremonie. In kleine dorpen zie je vaak ook lokale artiesten die pottenbakken of schilderen.
 
 
Kim helpt je graag verder
Kim helpt je graag verder

Kim helpt je graag verder

Selectair Vivatours

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Stationsstraat 15 15
8500 KORTRIJK