Vijf historische plaatsen in Jutland die een bezoek waard zijn

Vijf historische plaatsen in Jutland die een bezoek waard zijn

Deel dit artikel

Het hart van Denemarken kent bijzondere bezienswaardigheden die geliefd zijn onder de cultuurgenieters: van het vikingstadje Ribe, het middeleeuwse kasteel Koldinghus tot aan het Bunker Museum in Hanstholm. Zo zijn er nog veel meer plekken die een bezoek waard zijn als je een rondreis door Denemarken maakt. Wij hebben een spannende mix van plaatsen samengesteld uit de oudheid tot het midden van de twintigste eeuw die geschikt zijn voor jouw culture rondreis.
(Blog door: Buro Scanbrit - Geplaatst door Carla Hazenberg op maandag 01 mei 2023)
Photocredits: Buro Scanbrit ©

1. De gevangeniscel Zelle II uit de Tweede Wereldoorlog in Kolding:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Duitse geheime politie twee cellen op in Kolding. De cellen werden gebruikt als wachtkamers voor Deense verzetsstrijders. Een van de cellen - Zelle II - is de enige cel in Denemarken die bewaard is gebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer je Zelle II bezoekt, leer je meer over de verschillende verhalen van enkele mensen die daar gevangen zaten evenals enkele van degenen die de verhoren hebben uitgevoerd. Bezoek deze aangrijpende tentoonstelling met licht en geluid die je moet ervaren als je in de regio bent!

2. Welkom bij de thuisbasis van de Vikingen

De geschiedenis van de Vikingen, het Christendom en bluetooth-technologie vloeien samen in Jelling. Op deze plaats verscheen voor het eerst de naam Denemarken. Hier werd het Christendom de officiële religie in het land én hier werd voor het eerst de koninklijke familie gepresenteerd, wiens nakomelingen sindsdien op de Deense troon zitten. Deze bezienswaardigheid wordt nog interessanter met een bezoek aan het aangrenzende museum met gratis toegang en spannende interactieve tentoonstellingen. Het is een ontzettend leuke manier om de geschiedenis van het gebied visueel weer te geven. Het monumentengebied werd in 1994 zelfs toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst!

3. Leer meer over de ijzertijd van Vingsted

Ga mee op een tijdreis naar de ijzertijd! Dit gereconstrueerde dorp uit de ijzertijd is een van de grootste van Denemarken. Vingsted bestaat onder andere uit een aantal huizen en andere voorzieningen uit verschillende dorpen uit de ijzertijd in Jutland. Ook leer je meer over de akkerbouw, de smederij en de offerplaats. Het is gratis om het gebied te betreden! Het dorp uit de ijzertijd staat altijd open voor wandelingen op eigen houtje. De huizen zijn echter alleen open bij speciale gelegenheden.

4. Bezoek de museumtuin Karensminde in Billund

Dit openluchtmuseum laat op educatieve wijze zien hoe het was om honderd jaar geleden in de streek te wonen. Binnen in de schuur hoor je varkens knorren van blijdschap als de boer de dagmaaltijd komt brengen. Als je hier rondloopt, leer je ook veel over het gereedschap waarmee zo'n honderd jaar geleden het land werd bewerkt. Het is ontzettend leuk om een hier een rondje te lopen. Zo zie je maar dat er meer is dan alleen LEGO!

5. De Skamlingsbanken: een belangrijke ontmoetingsplaats van de Deense geschiedenis

Skamlingsbanken is het hoogste punt van Zuid-Jutland! Deze plaats ligt 113 meter boven de zeespiegel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht van 360 graden over het landschap van de Kleine Belt. Skamlingsbanken heeft een grote rol gespeeld in de eenwording van Denemarken. Hier werd gestreden voor het recht om Deens te spreken toen Sleeswijk bij Duitsland hoorde, om te strijden voor vrouwenkiesrecht én om te protesteren tegen de opmars van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tegenwoordig wordt de plaats niet meer gebruikt voor openbare bijeenkomsten, maar is het een populair wandelgebied. Er is een klein informatiecentrum dat je meer over de geschiedenis vertelt en waar je rondleidingen boekt door de fantastische omgeving.

Kim helpt je graag verder
Kim helpt je graag verder

Kim helpt je graag verder

Selectair Vivatours

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Stationsstraat 15 15
8500 KORTRIJK